Uilentoren

Op een rotonde, niet ver van de Tombe van Nellesteyn, staat een toren.  Het is een beetje een vreemde, frivole toren. Zeker na de stichtelijke woorden op de Donderberg, die nog rondzongen in ons hoofd toen we op dit bouwsel stuitten. Als je ervoor staat vraag je je af wat voor doel het heeft of heeft gehad. Die vraag is heel terecht. Het is namelijk een folly.

Een folly? Ja, een gekkigheidje. Vooral in de 19e eeuw waren ze populair. Je liet zo’n ding in je tuin plaatsen als decoratie. Vaak in de vorm van een ruïne, een grot (waar dan een kluizenaar in kon wonen) of een watervalletje. Maar een torentje kon natuurlijk ook. Als je tuin maar groot genoeg was. Een doel hadden ze niet, of het moest zijn dat de vrouw des huizes er lekker in de schaduw thee kon zitten drinken, of dat je er een mooi uitzicht had. Of dat ze, mits op de juiste zichtlijn geplaatst, je waarschijnlijk toch al ruime landgoedtuin nog groter deden lijken.

Deze folly werd gebouwd in 1904. Hij stond er dus al toen onze route werd gemaakt. In het boekje uit 1914 lezen we: “Doorgaande langs hetzelfde pad en aan het einde links omslaande, zien wij den uitzichttoren voor ons van den heer Van Dam te Wijk bij Duurstede (…). Van den steenen toren, die op een hoogte van 33,5 M. is gebouwd, overziet men den geheelen omtrek; de Lek en Wijk bij Duurstede met zijn ruïne, zijn duidelijk te zien.”

Na honderd jaar zijn de bomen zo hoog gegroeid dat zij al het zicht ontnemen. Gelukkig is de toren zelf bezienswaardig genoeg. De Pyramide van Lombok, genoemd naar het landgoed waar hij stond, werd al snel omgedoopt tot de Uilentoren van Leersum. Dat snap je meteen als je hem ziet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s